Barnsoldater och Stalins förtryck teman i Hemse

Internationella dagen i Hemse lockade många besökare. DBF inledde dagen med ett besök på Högbyskolan i Hemse, där vi berättade om DBF:s arbete i Burundi. Tanken var att inspirera ungdomarna att starta ett vänprojekt med skolor i Burundi – vi visade bilder och berättade om folkmordet och Claudien sjöng på kirundi.

Senare under dagen besökte vi folkhögskolan i Hemse, där Claudien höll två föredrag om barnsoldater. Föredragen lockade många åhörare och DBF fick flera nya medlemmar under dagen. ”Kriget dödade mina föräldrar och tre av mina syskon”, berättade Claudien, ”och nu vill jag bidra till ett fredligt Burundi”. I detta arbetet finns det mycket att göra: att återanpassa barnsoldater i samhället, att skapa förutsättningar för demokrati, att främja  utbildning och att uppmuntra kvinnor och ungdomar att organisera sig.

På kvällen fick alla besökare på Hemsedagen se teaterföreställningen Stalins skitiga näsduk av Helena Thornqvist, som handlar om Sovjetunionens förtryck av sina invånare. Bara i Ukraina dog mellan 1932 och 1993  sju miljoner människor av svält – och det var inte på grund av missväxt, utan på grund av konfiskering av boskap och grödor . ”Tänk om vi en dag skulle upptäcka att den lokala matbutiken tömts på all mat”, sade Helena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s