DBF besöker Burundi

I slutet på mars åkte DBF-medlemmar till Burundi för att ha ett utbyte med samarbetsorganisationen DAJBU i Vugizo.  Det var en stor och spännande omställning att komma från Sverige rakt ut på den burundiska landsbygden – med dess fattigdom, kamp och glädje!

Vugizo är en den fattigaste kommunen i det fattigaste landet i världen, Burundi. Kommunen saknar elektricitet och rent vatten, har ca 70 000 invånare, och drabbades hårt under inbördeskriget 1993-2005. Idag strömmar flyktingar in från Tanzania vilket skapar ännu större sociala problem och spänningar. ”Vi frågade den burundiska ungdomsministern om han vill följa med till Burundi, men svarade att det inte finns något hotell där”, säger Claudien Tuyisabe. ”Istället skickade han med en av hans rådgivare – det var första gången den burundiska staten besökte Vugizo”. 

Under resan engagerade vi sex lokala skolor i Vugizo att delta i World’s Children’s Prize, ett årligt evenemang där barn över hela världen röstar fram en person som gjort en viktig insats för barns rättigheter. Eleverna fick läsa tidningar som skildrade kandidaterna och därefter lägga sin röst.

DBF har tilldelats en area på fem hektar av kommunen i Vugizo. ”Tanken är att bygga Barnens Hus i området”, säger Claudien Tuyisabe. ”Hit kan föräldralösa och utsatta barn komma och få en fristad”. Barnens Hus kommer också delvis att fungera som en fritidsgård för barn och ungdomar, där de kan göra läxor, spela fotboll, utöva teater m.m. 

DBF håller nu på att samla in pengar till Barnens Hus. Privatpersoner och föreningar är varmt välkomna att ge ett bidrag. Om du/ni skänker mer än 5 000 kronor kommer vi att plantera ett träd i ditt/ert namn, och sätta upp en tavla med ert namn och bild inne i Barnens Hus! Barn och föräldrar i Vugizo kommer också att samla in pengar och material till byggandet av huset. ”Vi hoppas att det kommer stå färdigt 2013”, säger Claudien.

På landsbygden utanför Gitega besökte vi ett flyktingläger dit tutsi-minoriteten flydde under folkmordet 1994. Vi träffade också ursprungsbefolkningen Twa (en pygmé-grupp) som bor i enkla hyddor eller utan något hus alls. ”De bor tre kilometer utanför Burundis näst största stad, men myndigheterna gör ingenting för att hjälpa dem, det är märkligt!”, säger Claudien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s