Utbyte med den burundiska diasporan i Rwanda och Uganda

Under månadsskiftet oktober november genomförde DBF en resa till Rwanda och Uganda. Vi startade i Kigali där vi träffade några av våra fadderbarn och representanter från vår samarbetsorganisation DAJBU i Burundi. Vi besökte vi även en skola utanför Butare och flyktinglägret Mahama Refugge Camp som hyser ungefär 55 000 burundiska flyktingar.

I Uganda besökte vi Nakivale Refugee Settlement där träffade vi samarbetsorganisationen Abaryango som grundats av medlemmar ur den burundiska diasporan. Vi delade också ut material som fotbollar, tandborstar och tandkräm och diskuterade ett framtida projekt kring sexuell hälsa riktat till ungdomar i lägret. Resan tog slut i Ugandas huvudstad Kampala där vi träffade ett basketlag som startats av den burundiska diasporan.

Sedan 2015 har över 200 000 människor flytt Burundi på grund av inre oroligheter och förföljelse. Merparten av flyktingarna bor idag i flyktinglägren Mahama och Nakivale, men många har också valt att bosätta sig i Kigali och Kampala. I lägren tilldelas flyktingarna två kilo bönor, tolv kilo majs, ett par teskedar salt, några deciliter olja och ca 50 liter vatten per person och månad. Utöver detta måste flyktingarna själv skapa sig ett uppehälle. Många är också beroende av remittanser från släktingar i utlandet.

På grund av diasporans utmaningar och svårigheterna att verka i Burundi har vi valt att utveckla vår verksamhet i grannländerna Rwanda och Uganda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s