Fredsdemonstration för Burundi i Visby

Den 19:e december arrangerade DBF i samarbete med Rädda Barnen, Röda korset och Gotlands FN-förbund en fredsdemonstration för Burundi. Ca 80 personer vandrade från centrum i Visby till Kupan för att uppmärksamma situationen i Burundi, som blir allt svårare.

Burundis regering har stängt all oberoende media och oppositionen utsätts för våld och förföljelse. Ett enat säkerhetsråd i FN har fördömt våldsamheterna i Burundi och utesluter inte en militär insats. En rädsla finns för att ett folkmord liknande det som inträffade i Rwanda år 1994 kan äga rum. Ni kan läsa mer om situationen i Burundi i en artikel i Svenska Dagbladet här: FN-styrka redo gå in i Burundi.

Bild Karl Melander

DBF, Rädda Barnen, Röda korset och Gotlands FN-förbund har också skrivit ett gemensamt brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, där de uppmanar FN att gå in i landet för att skydda allmänheten.

Efter demonstrationen höll frilandsjournalisten Anna Roxvall som nyligen varit i Burundi tillsammans med Johan Persson (bland annat känd från fångenskapen i Etiopien 2011 – 2012) en föreläsning om situationen i landet på Kupan, Röda Korset. Hon har även gjort en ett reportage för Blank Spot Project som ni kan läsa här: Skymning över Bujumbura.

Helagotland.se skrev en fin artikel om manifestationen: De tågade för fred i Burundi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s