Möten i Burundi
Under resan till Burundi sommaren 2012 besökte DBF flera ministrar, ambassader och organisationer. Syftet var att få en klarare uppfattning om dagens Burundi och se vilka möjligheter DBF har i organisationdsdjungeln.
Möte med Burundis skolminister, Sevenim BUZINGO:
Severin Buzingo berättade att ungefär 1,8 miljoner av barnen i Burundi går i skolan, vilket motsvarar drygt 50 % av alla barn i landet. För bara några år sedan var siffran närmare en miljon. ”Efter inbördeskriget som slutade 2006 har vi kunnat satsa mer på utbildning”, säger skolministern. Han förnekade dock att det fanns diskriminering mot ursprungsfolket Twa inom skolans värld.
Möte med Burundis idrotts- och kulturminister, Jean-Jacque NYENIMIGABO Nyenimigabo Jean-Jacque
Nyenimigabo har signerat DBF:s Barnens Hus-ansökan till Världsbanken. ”Har vi tur kan Världsbanken finansiera 98% av bygget”, säger Claudien Tuyisabe. Nyenimigabo lånade även ut en myndighetsbil när vi reste till Vugizo.
Möte med Norska konsulatet i Bujumbura, Elisabeth Droyer.
”Norge satar mycket på utbildning i Burundi”, sade Elisabeth Doyer. ”Vi har hjälpt till att bygga flera landsbygdsskolor. Däremot har norska konsulatet i Bujumbura ingen möjlighet atödja lokala organisationer. ”I stort sett allt stöd är bilateralt”, säger Doyer. ”Vi försöker stärka de burundiska myndigheterna”. Det finns däremot möjlighet för DBF att söka direkt från NORAD, Norges motsvarighet till SIDA.
Möte med Europeiska Unionen, Charlotte Blomhammar (EEAS-Bujumbura).
Europeiska Unionen har mycket verksamhet i Burundi som främst går ut på att stärska demokratiska strukturer och att främja hälsa och utbildning. ”EU har flera program som möjliggör för europeiska organisationer att arbeta med en samarbetsorganisation i Burundi”, sade Charlotte Blomhammar, som är tjänsteman på EEAS i Bujumbura. ”Där har DBF en möjlighet”.
Möte med UNFPA – United Nations Population Fund, Carlyne Romulus.
Efter rekommendation från Charlotte Blomhammar fick vi möjlighet att träffa Carlyne Romulus på UNFPA, som arbetar med kvinnors sexuella och reproduktiva rattigheter. ”I Burundi har den katolska kyrkan mycket makt, vilket försvårar arbetet mot sexuella sjukdomar”, sade Carlyne Romulus. ”Säg till oss nästa gång ni arrangerar ett läger för ungdomar, det är en utmärkt möjlighet för oss att nå ut till ungdomar och informera om sexuell hälsa”.
Under Burundis nationaldag den 1:a juli träffade vi även svenska ambassadens representant från Kenya.
Ni kan även läsa en artikel om resan i Gotlands Tidningar från 2012-07-27: Gotlänningar hjälper Burundi
Kommentera