Nyheter från DBF

Med hjälp av Rädda Barnen samlade DBF in ca 7000 kronor under medeltidsveckan i Visby. De pengarna kommer nu att skickas till samarbetsorganisationen DAJBU i Burundi. Pengarna kommer att ge möjlighet för ca 70 barn och ungdomar att gå i skolan under ett år. DAJBU kommer att betala deras skolavgifter och skolmaterial som t.ex. pennor och skrivblock.

DAJBU:s lokala ordförande, Nestor Hakizimana, kommer att kontakta rektorn och skoladministratören på den kommunala skola i Vugizo. Tillsammans kommer de att välja ut 70 barn och ungdomar som är i särskilt behov av stöd. Skolan börjar på måndagen den 20:e september.

Förra året hjälpte DBF 50 barn och ungdomar. ”Vi är tacksamma för det stora engagemanget som Rädda Barnen och befolkningen på Gotland visar. De här pengarna kommer att göra skillnad för många barn i ett av Burundis fattigaste områden”.

Barnhjältar
Varje år röstar flera miljoner barn runtom i världen på den person som de tycker har gjort mest för barnens situation i världen. År 2010 valdes Nelson Mandela av totalt 7,1 miljoner barn. I Burundi är ett 50-tal skolor anslutna till omröstningen, men fler är på väg att ansluta sig. Nestor Hakizimana i DAJBU kommer att kontakta skolor i Vugizo och berätta om WCPRC – The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child för att få fler skolor att delta i barnens omröstning.

Barnens Hus 
Planeringsarbetet med Barnens Hus i Vugizo fortsätter. DBF håller på att leta finansiärer i Sverige och Burundi för att kunna starta byggandet som kommer att bli en mötesplats för unga i Vugizo, där de kan leka, göra idrottsaktiviteter, få läxhjälp och läsa böcker. I dagsläget finns ingen mötesplats i Vugizo, som är ett av Burundis fattigaste områden. ”In Vugizo there are no playing grounds or meeting places were children can interact”, säger Nestor Hakizimana”, A Children’s House would be perfect for all homeless and parentless children in Vugizo. They need to have a place were they can feel welcome and free”.

DBF har nyligen sökt pengar från Olof Palmes Minnesfond och Folke Bernadottes Minnesfond för att kunna skicka ner medlemmar till Vugizo, där de ska träffa ungdomar, knyta kontakter och bygga grunden för ett långsiktigt samarbete mellan DBF och DAJBU.

Sommarläger
DBF håller också på att planera ett sommarläger i Visby 2011. Tanken är att ge invandrarungdomar i Visby och barn födda i Sverige möjligheten att spendera ett par aktiva sommarveckor tillsammans. Under lägret ska barnen göra lära-känna-lekar, tälta, vandra i naturen, spela brännboll, göra samarbetsövningar m.m. ”Det här är jättebra för integrationen på Gotland. Det ger ungomar från olika kulturer en möjlighet att träffas, och de kommer att få minnesvärda upplevelser”, säger Claudien Tuyisabe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s