”Det finns 800 000 föräldralösa barn i Burundi”

Intervju med DBF:s ordförande, Claudien Tuyisabe:

Varför har du bildat föreningen DBF?

Jag har bildat föreningen för att det på många platser finns enorma problem med krig, korruption och brist på demokrati. Jag tänker speciellt på Afrika och Burundi där jag är uppväxt och fortfarande har kontakt med föräldralösa barn och gatubarn. Demokratiskt tänkande har ännu inte slagit rot i hela Afrika, i synnerhet inte i Burundi och det är barnen som råkar mest illa ut. Jag vill att den här föreningen ska vända sig till barnen. 

Vilka problem står Burundi inför?

För bara några år sedan befann sig Burundi i ett förödande inbördeskrig, och är idag en social och ekonomisk katastrof. Det är oerhört viktigt att främja demokratiska rörelser i Afrika, eftersom det hjälper människorna att inse hur viktigt det är med de mänskliga rättigheterna. Som det nu är, är det inte ens självklar sak att visa respekt för små barn eller fattiga.

Vad vill du arbeta med genom DBF?

Genom DBF vill jag satsa på två saker: Att stärka barnens självkänsla och att lära dem vad demokrati är på deras egen nivå. Jag är övertygad om att min förening kommer att bidra till en positiv förändring i samhället längre fram.

Varför ska vi göra något för några föräldralösa barn i Burundi?

Det finns omkring 800.000 föräldralösa barn i landet. Med tanke på hur lite samhället hjälper dessa barn, så måste vi försöka göra en insats

Är det sant att många kvinnor varken kan läsa eller skriva? Hur kommer det sig att det just är kvinnor ?

Ja, det förhåller sig så. Detta är en följd av att männen är ute i krig och då måste kvinnorna försörja hela familjen. De har inga möjligheter att gå till skolan.

Ni har planer på att bygga ett Barnens Hus i Burundi. När kan ni påbörja byggandet?

Förhoppningsvis i höst eller så snart vi har fått in tillräckligt med pengar

Kan ni lova att det står färdigt nästa år?

Som läget är nu kan vi inte lova det, men fram till dess kommer vi att göra viktiga informationsinsatser, både i Sverige och på plats i Burundi. Jag har många kontakter i Burundi och i Sverige, tillsammans kan vi göra en stor skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s